2023. október 2., hétfő

A SZENT SZELLEM AJÁNDÉKA

Jézus a lehető legjobb ajándékot adta neked, amit csak adhatott, hogy segítsen nekünk abban, hogy sikeresek legyünk ebben az életben - a Szent Szellemet.

Ő Isten ajándéka a számunkra.

Ne felejtsd el, hogy Jézus azt mondta, hogy kérni fogja az Atyát, aki egy másik Vigasztalót ad nekünk, a Szent Szellemet. (János 14,16)

A kérni nagyon erős szó. Itt jogi értelemben szerepel. Jézus azt mondja ezzel, hogy "jogom van kérni az Atyát, hogy adja nektek a Szent Szellemet."

Nem azt mondta, hogy aszerint kapjuk meg az ajándékot, hogy milyen jók vagyunk, vagy milyen kedvesek - vagy éppenséggel aszerint, hogy milyen rosszak vagyunk vagy milyen kiállhatatlanok.
A Szent Szellem egy ajándék és Ő majd elég jóvá tesz téged! Életet ad neked, erővel ruház fel és keresztülvisz a kísértéseken.
Amikor Jézus azt mondta, hogy elküldi nekünk a Szent Szellemet, akkor azt mondta, hogy "egy másik Vigasztalót" ad nekünk. Jézus az egyik Vigasztaló. (János 14,10)
Ha Jézus testben itt járna veled, nem jelentene igen erős vigasztalást?
Ha lenne valami problémád, azt mondhatnád: "Jézus, megmondanád nekem, hogy most mit csináljak?" vagy pedig azt: "Jézus, fáj itt az oldalam. Idetennéd rá a kezedet?"

Képzeld csak el, mekkora vigasztalást jelentene ez neked! Megkerestem a szótárban, hogy a "vigasztalás"-ra használt angol szó, comfort, honnan is származik. Latin eredetű, és két részből áll - com és fortis, és ezek együtt azt jelentik: "erővel".
Néha hallom, hogy az emberek azt mondják: "Annyira fáradt vagyok. Teljesen ki vagyok égve."
Én viszont nem hiszem, hogy azoknak az embereknek, akik folyamatosan tele vannak Szent Szellemmel, kiégetteknek kell lenniük.

Ha követjük a Szent Szellem vezetését azáltal, hogy igyekszünk kiegyensúlyozott, egészséges életet élni, és megfelelő időt töltünk munkával, mozgással, szolgálattal, pihenéssel és játékkal, akkor Ő gondoskodni fog róla, hogy tele legyünk erővel.

Jézus szerint a Szent Szellem egy másik Vigasztaló - az első Vigasztaló pedig maga Jézus.
A másik szónak két különböző jelentésárnyalata van. Jelenthet egy másik, ugyanolyan dolgot és egy másik, különböző dolgot. Tehát Jézus nem egy másik fajta Vigasztalót küldött nekünk, hanem azt mondta:
"Küldök nektek egy ugyanolyan Vigasztalót, mint amilyen az enyém volt. Ő velem volt már akkor is, amikor megalkottam a földet, és akkor is, amikor ezen a földön éltem.
Ugyanaz a Vigasztaló, aki nekem is segített elvégezni a feladatomat, nektek is ugyanígy fog segíteni."
Mekkora áldás! Jézus a Szent Szellem ajándékát adta nekünk - ugyanazt a Vigasztalót, aki Neki is vigasztalást adott.
A Szent Szellem elhívása Az a görög szó, ami vigasztaló-t jelent, valószínűleg többet mond nekünk arról, amiről itt Jézus beszél. Ez a szó a paraklétosz.[1]
A para szó azt jelenti, hogy "mellé áll".[2] A kaleó szó pedig, amelyből a klétosz szó származik, azt jelenti: "hívni".[3]

A Szent Szellem oda van hívva, hogy melléd álljon, veled maradjon, és átsegítsen téged a nehézségeken.
Az emberek ilyeneket szoktak mondani: "Utcai evangélizálásra van elhívásom", vagy "Az az elhívásom, hogy vasárnapi iskolában tanítsak", vagy "Az az elhívásom, hogy közbenjárjak másokért".

Eszedbe jutott már valaha, hogy a Szent Szellemnek is van elhívása? Ő arra van elhívva, hogy melléd álljon, ragaszkodjon hozzád, és átsegítsen az élet megpróbáltatásain és nehézségein.
Ne felejtsd el, hogy a Szent Szellem személy, akinek az az elhívása, hogy veled legyen egész életeden át!

A János 14:16 azt ígéri, hogy velünk marad örökre. A Szent Szellem személyes jellemvonásai. Ahogy minden személynek megvannak a személyes jellemvonásai, úgy a Szent Szellemnek is.
Az Ő személyiségének egyik jellemvonása, hogy jelenlétében öröm van.
Tudtad, hogy az Úr jelenlétében eksztázisba tudsz kerülni? Semmi máshoz nem hasonlítható örömet élhetsz át. Ha már valaha is eltalált téged a Szent Szellem ereje, akkor tudod, hogy nincs a világon olyan dolog, ami ennél jobban fel tudna frissíteni. Ez teljesen igei, mert a Biblia beszél arról az örömről, amit a Szent Szellem ad: "teljes öröm van nálad". (Zsoltárok 16,11)

A Szent Szellem személy, ezért meg is tudod Őt szomorítani. Amikor nem hallgatsz Rá, akkor megszomorodik. Ő az Igazság Szelleme, ezért mindig megpróbál a helyes irányba vezetni. Amikor a saját utadon akarsz járni, és azt mondod Neki, hogy "hagyj békén", akkor megakadályozod abban, hogy betöltse az elhívását az életedben.

Hányszor fordult már elő, hogy bajba kerültél, és a Szent Szellem már megpróbált előtte megállítani, de te nem figyeltél oda Rá? Azt gondoltad "Isten biztosan haragszik rám." Isten nem haragszik rád, Jézus sem haragszik rád, hanem szívükön viselik a sorsodat.
A Szent Szellem viszont szomorkodik miattad, amikor nem veszed észre, vagy figyelmen kívül hagyod a vezetését. János 3-ban Isten egy csodálatos képet ad a Szent Szellemről Nikodémus történetében, aki éjszaka kereste fel Jézust, és megkérdezte, hogyan születhet újjá.

A beszélgetés során Jézus a Szent Szellemet a szélhez hasonlította "A szél fúj, ahová akar...". (János 3,8) A szelet érezzük, de nem látjuk. Hasonlóképpen, a Szent Szellemet is érezhetjük, de nem látjuk. Amikor a Szent Szellem beköltözik a szívedbe, és bizonyságot tesz arról, hogy Jézushoz tartozol, akkor a szélhez hasonlóan meghajlít és irányít téged; a testi szintről a természetfeletti szintre vezet. Amikor elmondod az embereknek, hogy újjászülettél, akkor lehet, hogy nem értik mit akarsz ezzel mondani, viszont amikor látják, hogy a Szent Szellem "szele" fújja, hajlítja, irányítja az életedet, akkor tudni fogják, hogy van benned valami különleges.

Ezékiel 37, 9-10 szerint a szellem "lehelete" rászállt azokra, akik halottak voltak és életre keltette őket! Amikor újjászülettél és a Szent Szellem rád lehelt, életet adott neked.
Néha úgy jön, mint egy szélvihar, néha pedig úgy, mint egy gyengéd szellő.

A tanítványok úgy születtek újjá, hogy Jézus "rájuk lehelt és azt mondta nekik: Vegyetek Szent Szellemet!" (János 20,22)
Ámen!

Marilyn Hickey -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése